Skład opału - Nik-Mil Legnica

Jesteśmy firmą, która zajmuje się dystrybucją wysokiej jakości opału, materiałów sypkich, kamieni ozdobnych oraz stali budowlanej. Celem naszej działalności jest całkowite zadowolenie naszych Klientów, co uzyskiwane jest poprzez indywidualne podejście do każdego zlecenia oraz dokładanie wszelkich starań, by wszystkie oczekiwania i wymagania klienta zostały spełnione.

Decydując się na współprace z naszą firmą klienci mogą być pewni tego, że produkt, który trafi do ich mieszkań i domów, podchodzi od znanych i cenionych producentów. Naszym klientom oferujemy również kompleksową pomoc w wyborze produktu spełniającego wszelkie wymagania.

Nasza działalność w głównej mierze polega na prowadzeniu składu opału. Firma Nik-Mil mieści się w Legnicy.

Ekogroszek - Nik Mil Legnica

Czym jest ekogroszek?

Ekogroszek to węgiel ekologiczny. To paliwo stałe produkowane jest na bazie wysokokalorycznego węgla kamiennego o niskiej wartości siarki i niskiej obecności substancji niepalnych oraz wody. Ekogroszek charakteryzuje się zatem wysoką wartością opałową, tym samym posiadając niską zawartość siarki oraz popiołu. Dzięki tym czynnikom ekogroszek, jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo ekologicznym sposobem na ogrzewanie domu.

Ekogroszek do niedawna był zwykłym odpadem po węglu brunatnym i kamiennym. Zbyt drobne cząsteczki nie nadawały się do palenia w piecu, zaś zbyt duże kawałki miału były sprzedawane jako paliwo gorszej jakości za niską cenę. Z czasem okazało się, że te odpady są bardzo wydajnym i ekologicznym źródłem energii.

Korzyści ogrzewania ekogroszkiem

Ekogroszek z dobrego źródła będzie palił się długo, dostarczy domownikom dużo ciepła, a do tego pozostawi minimalną ilość odpadów.

Warto pamiętać o tym, że ogrzewanie ekogroszkiem jest po prostu wygodne. Dzięki temu, że ekogroszek musi być spalany w specjalnym piecu, to użytkownik nie musi się martwić o ustawienie odpowiedniej temperatury w domu. Przy dobrej konfiguracji pieca cały proces ogrzewania odbywa się w sposób automatyczny.

Ekogroszek z dobrego źródła – porady przed zakupem

W dzisiejszych czasach niemalże każdy skład opału oferuje sprzedaż ekogroszku, dlatego przed zakupem należy sprawdzić parametry tego opału, tak by uniknąć rozczarowania. Niskiej jakości ekogroszek nie spełni naszych oczekiwań, a w dodatku może wyrządzić szkody.

Uziarnienie dobrego ekogroszku wynosi standardowo od 5 do 25 milimetrów. Kaloryczność to minimum 24MJ/kg. Warto zwrócić także uwagę na zawartość popiołu – sugerujemy, by ta nie przekraczała 6%. Kolejnym ważnym czynnikiem jest ilość siarki w ekogroszku. Nie powinna ona przekraczać 0,6%.

W przypadku używania z wysokosiarkowego ekogroszku istnieje ryzyko korodowania metalowych części pieca. Kolejnym, równie ważnym co poprzednie, elementem jest spiekalność, która w przypadku dobrego ekogroszku nie powinna przekraczać RI20.

Jak wybrać piec na ekogroszek

Ekogroszek obecnie jest jednym z najpopularniejszych materiałów opałowych ze względu na korzystny stosunek ceny do jakości, ekonomiczność, jakość ogrzewania oraz dostępność. Z racji na to, że coraz więcej ludzi decyduje się na ogrzewanie ekogroszkiem istnieje wiele rodzajów kotłów, które to są niezbędne do tego, by móc ogrzewać dom ekogroszkiem.

Piec na ekogroszek – potrzeby grzewcze

Przed zakupem pieca na ekogroszek zalecamy przeanalizowanie potrzeb grzewczych domu czy mieszkania. Pomieszczenia o małej powierzchni nie ma sensu grzać kotłem o dużej mocy, ponieważ i tak nie zostanie ona w pełni wykorzystana. Analogicznie w przypadku dużej powierzchni nie ma sensu kupować małego pieca, gdyż ten nie będzie w stanie odpowiednio nagrzać całego domu czy mieszkania.

Jak obliczyć potrzebę grzewczą domu czy mieszkania? Obowiązujące przepisy wymagają, by nowe domy posiadały świadectwo charakterystyki energetycznej. W tym świadectwie właściciel może znaleźć roczne zapotrzebowanie na nieodnawialną energię.

W przypadku starych domów/ mieszkań, właściciel może samemu w przybliżeniu obliczyć potrzebę grzewczą. Im lepsza jest izolacja budynku, tym mniejsze zapotrzebowanie. Szacuje się, że potrzeba grzewcza w starych ceglanych domach bez termomodernizacji wynosi około 100-120W mocy na metr kwadratowy powierzchni. W przypadku tego samego domu, jednakże z termomodernizacją, potrzeba wynosi od 80 do 90W mocy. Nowoczesne domy pasywne mają niskie zapotrzebowanie grzewcze, oscyluje ono około 40W. W przypadku dobrze skonstruowanego domu potrzeba ta może być niższa niż 15W/mkw.

Elementy kotłów na ekogroszek – sterownik, podajnik i palnik

Kotły na ekogroszek różnią się od siebie nie tylko mocą grzewczą, ale również rodzajami sterowników, sposobem podawania opału, palnikami oraz wymiennikami.

Najpopularniejszymi, a zarazem najwygodniejszymi, piecami na ekogroszek są te, które wyposażone są w sterowniki automatyczne. Osoby, które miały już wcześniej do czynienia z piecami, z pewnością będą bardziej zainteresowane piecem na ekogroszek ze sterownikiem dwustanowym.

Sterownik dwustanowy w odpowiednich rękach pozwala na osiągnięcie lepsze wyniki od sterownika automatycznego w postaci ilości ciepła, które jest uzyskiwane podczas spalania. Osiągając lepsze wyniki użytkownik pieca oszczędza również na ilości spalonego opału.

Wymiennik do pieca powinien być dobrany pod kątem pomieszczenia, w którym kocioł ma się znaleźć. W ciasnej kotłowni o wiele lepiej jest wybrać piec z wymiennikiem poziomym, zaś w niskim pomieszczeniu zalecany jest kocioł z wymiennikiem pionowym.

Jeżeli piec będzie służył wyłącznie do grzania ekogroszkiem to zalecane jest wybranie kotła z palnikiem retortowym.

Brykiet - Nik Mil Legnica

Jak wybrać brykiet do kominka

Brykiet to sprasowany blok materiału sypkiego i lepiszcza. Brykiet może być wykonany z mieszanki różnych składników palnych, np. trocin, torfu czy węgla drzewnego.

Brykiet prasowany jest pod bardzo wysokim ciśnieniem, co sprawia, że jego gęstość jest o wiele większa niż gęstość drewna. Dzięki temu brykiet spala się całkowicie zostawiając po sobie niewielką ilość popiołu. Brykiet jest często wybieranym opałem z tego względu, iż ogrzewaniem nim jest bardzo proste i ekonomiczne. Dzięki większej gęstości brykiet zajmuje mniejszą objętość. Rozumieć przez to należy to, że w mniejszej objętości mieści się większa ilość materiału.

Jakość brykietu zależna jest od gęstości. Im opał jest cięższy i bardziej zbity – tym lepiej. Ocena gęstości jest dość prosta do przeprowadzenia. Najprostszy test polega na zamoczeniu brykietu w wodzie. Jeżeli ten opadnie szybko na dno to oznacza, że jest on bardzo gęsty.

Drugim testem, jaki możemy przeprowadzić, jest zrzucenie kostki brykietu z niewielkiej wysokości. Upadek nie powinien w jakikolwiek sposób odznaczyć się na strukturze.

W przypadku, gdy kupujemy brykiet w opakowaniu to koniecznie sprawdźmy ilość pyłu, która się w nim znajduje. Jeżeli jest go dużo to oznacza to, że brykiet jest prawdopodobnie słabej jakości.

Korzyści ogrzewania brykietem kominkowym

Prócz wysokiej ekonomiczności brykiet posiada wiele innych zalet, dzięki którym może godnie konkurować z pozostałymi materiałami opałowymi, takimi jak na przykład ekogroszek.

Na uwagę zasługuje fakt, iż brykiet charakteryzuje się bardzo wysoką kalorycznością, dzięki czemu wydziela znaczne ilości ciepła. Duża wydajność tego rodzaju opału ma bezpośrednie przełożenie na wysokość kosztów ogrzewania w domu.

Dzięki niskiej wilgotności, tj. poniżej 10%, brykiet nie wymaga sezonowania. Opał możemy kupić w dowolnym momencie nie musząc się martwić o to, czy będzie on wydajny.

Brykiet powstaje na skutek wysokociśnieniowego prasowania odpadów drzewnych do postaci kostki lub walca. Taka forma pozwala na wygodny transport opału oraz na jego komfortowe magazynowanie. Wystarczy brykiet ułożyć odpowiednio pod ścianą.

Węgiel - Nik Mil Legnica

Historia węgla

Przemysł w krajach europejskich rozwinął się głównie dzięki węglowi kamiennemu. Kopalnie, które funkcjonowały w Europie miały ogromny wpływ na to, jak wygląda dzisiejsza gospodarka.

Około 1920 roku państwa, które miały możliwość wydobycia na swoim terenie węgla, były w wysokim stopniu uprzemysłowione, dzięki czemu miały one kontrole nad gospodarką i mogły szybciej się rozwijać. We wcześniejszych okresach większość społeczeństw korzystała z biomasy – najczęściej było to drewno.

Węgiel był w tamtejszych czasach tak bardzo istotnym surowcem, że toczyły się o niego wojny polityczne, które miały miejsce po pierwszej wojnie światowej o Górny Śląsk, Zagłębie Saary i Ruhry.

Węgiel był (i nadal jest) źródłem energii napędowej oraz ciepła procesowego. W XIX wieku pozwalał na obróbkę materiałów takich jak stal czy żelazo oraz gwarantował szybki i stabilny rozwój przemysłu, budowy maszyn i kolejnictwa.

Pamiętać należy o tym, że węgiel znany był już od bardzo dawna, jednakże nie był wydobywany oraz wykorzystywany na tak dużą skalę jak dziś. W Chinach węgiel był wykorzystywany w XIII wieku w celu wytwarzania energii. W belgijskim mieście Liège wydobywano węgiel już pomiędzy XIII a XV wiekiem i transportowano go do regionów, które były ubogie opał.

Wszystko zmieniło się w XVI wieku w Wielkiej Brytanii, która to ze względu na łatwą dostępność złóż węgla, zaczęła go wykorzystywać do rozwoju własnej gospodarki. Masowe wydobycie węgla w Anglii sprzyjało rewolucji przemysłowej, która rozpoczęła się w XVII wieku. Węgiel napędzał wtedy wszystkie maszyny parowe, pompy oraz pociągi.

Masowe wydobywanie oraz wykorzystywanie węgla rozpowszechniło się w Europie dopiero w późniejszych czasach. W Szwajcarii przed 1880 rokiem opałem dominującym było drewno. Dopiero po 1880 roku palono więcej węgla niż drewna. W Niemczech w połowie XIX wieku prężnie zaczął się rozwijać przemysł ciężki. Niemcy wykorzystywali węgiel dodatkowo w przemyśle chemicznym.

Według badania IEA World Energy Outlook obecnie największym wydobywcom węgla kamiennego na świecie są Chiny, które w 2015 roku odnotowały wydobycie na poziomie 3,38 mld ton. Polska w tym samym roku wydobyła 72,5 mln ton węgla.

Jakie są typy węgla

Węgiel kamienny dzieli się na 5 podstawowych typów, które różnią się od siebie kulturą spalania oraz właściwościami. Dobór odpowiedniego typu ma bardzo duże znaczenie, ponieważ jeden typ węgla nie nadaje się do użytku domowego, drugi zaś tak. Poniżej zamieszczamy krótkie omówienie typów węgla.

   Użytkowanie Energia Koks Spiekanie
 Typ 31 Użytek domowy 22-26mJ/kg Bardzo niska jakość Silne
 Typ 32 Użytek domowy 26-28Mj/kg,
Niska Jakość Lekkie
 Typ 33 Użytek domowy - tylko dla doświadczonych! 28-31Mj/kg Wysoka jakość Mocne
 Typ 34/35 Do koksowni 30Mj/kg Bardzo wysoka jakość Bardzo mocne


Na co zwrócić uwagę kupując węgiel

Większość klientów szukając węgla pierwszym czynnikiem, na który zwraca uwagę jest cena, co jest niestety ogromnym błędem.

Najważniejszą cechą tego opału jest jego kaloryczność. Tani opał jest po prostu niższej jakości, a co za tym idzie – należy zużyć dużo większe ilości węgla do tego, by skutecznie ogrzać dom. Jest to więc bardzo złudna oszczędność, ponieważ kupując tani węgiel musimy go wykorzystać w większej ilości do ogrzania domu.

Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość węgla jest spiekalność węgla, która oznaczana jest wskaźnikiem RI. Oznacza ona zdolność do zbrylania się w trakcie spalania. W piecu podczas grzania małe kawałki węgla zlepiają się ze sobą tworząc spieki. Jeżeli są one duże to powodują to, że proces spalania jest wolniejszy, a sprawność kotła o wiele niższa.

Następnie powinniśmy zwrócić uwagę na wilgotność. Woda jest oczywiście naturalnym składnikiem węgla, jednakże zbyt duża jej ilość powoduje to, że węgiel jest niskiej jakości. Wilgotność powinna utrzymać się w granicach od 10 do 12%. Taki poziom pozwoli na to, że spalanie będzie efektywne i mniej uciążliwe.

Ważne dla użytkowników jest również zadymienie podczas opalania. Oczywiście jest to naturalny efekt uboczny, którego nie można się w żaden sposób pozbyć, to jednak można ograniczyć ilość dymu wydobywającego się z pieca stosując węgiel dobrej jakości.